Het opstellen van jouw business plan

Elk bedrijfsverhaal begint bij het maken van keuzes en het hebben van een goede positionering in de markt. Dat is de eerste stap die je zet in het vormgeven van jouw eigen onderneming. In dit artikel zetten we ons verhaal verder met het opstellen van een sterk business plan.

Het belang van een business plan

Bij het opstellen van een business plan ga je niet over één nacht ijs. Jouw business plan vormt de rode draad in alles wat je als bedrijf doet en wilt doen in de toekomst. Je krijgt meer inzicht over wie jij wil zijn als bedrijf en wat je voor jouw klanten wil betekenen. Bovendien, als je het meteen overzichtelijk opstelt, is je business plan ook de ideale agenda voor je maandelijkse management meetings.

Maar … hoe stel je nu net zo een business plan op? Dat leggen we met plezier voor je uit!

STAP 1 | De rode draad van jouw business plan

In onze vorige blog spraken we over hoe je een sterke positionering van jouw bedrijf in de markt bepaalt. Daaronder valt ook het bepalen van een goede missie en visie. De twee vragen ‘waar sta ik voor als bedrijf’ en ‘waar ga ik voor?’ liggen aan de basis van wat je doet en moeten door alle aders van jouw bedrijf stromen. Er goed over nadenken is dus de boodschap!

Als je die missie en visie samenvoegt heb je meteen het objectief van je business plan. Maar ok, we bekennen, dit blijft nog steeds iets wollig. Iets wat niet meteen tastbaar is. En dus moeten we dat objectief gaan concretiseren in enkele meetbare doelstellingen.

STAP 2 | Meten is weten

Wat ga je verkopen of welke dienst ga je aanbieden? Het zijn vragen die je van bij de start moet beantwoorden. Werk dit zo gedetailleerd mogelijk uit. Bovendien helpt het ook als je hier meteen meetbare cijfers tegenover zet. Ik wil tegen in periode X, Y klanten aantrekken met een gezonde marge van Z. Zet deze doelstellingen voldoende ambitieus, maar uiteraard moeten ze wel haalbaar zijn. Het gekende SMART-principe kan hierin een hulpje zijn.

Welke doelen moet ik stellen?

Een gouden tip: gaan niet te gedetailleerd. Je riskeert immers jezelf te verliezen in een doolhof van cijfers en doelen. Hou het eenvoudig, maar voldoende duidelijk. Wij adviseren om minmaal 5 en maximaal 10 doelen te stellen voor je onderneming. Nadien kan je deze nog verfijnen in meerdere doelstellingen, maar op je businessplan is een plafond inbouwen een goed idee.

STAP 3 | Hoe ga ik mijn doelen bereiken?

Top! Je hebt je doelen gesteld. En dat is al heel wat! Maar nu… hoe ga ik nu die doelen effectief realiseren? Wachten op Godot blijkt niet de oplossing.

Een strategie opstellen is een beter idee. Opgepast, ga hier ook weer niet te gedetailleerd in te werk. Hou het overzichtelijk, benoem enkele strategieën die je zal toepassen maar benoem ze wel degelijk en zorg er ook voor dat het de lading dekt. Nadien kan je deze strategieën uitwerken in een gedetailleerd actieplan.

STAP 4 | Aan de slag nu!

Toegeven, als je dit leest, krijg je het gevoel: “Ja maar, wanneer wordt dat hier concreet?”. Wel… NU!

Je weet nu immers waarom je elke ochtend uit je bed stapt en hoeveel je wil bereiken (objectief en doelstellingen), en je weet ook hoe je het gaat doen (strategieën). Nu is het moment om te noteren wat je gaat doen. In dit gedeelte van je business plan ga je stap voor stap uitschrijven welke deelprojecten er nodig zijn op een bepaalde strategie die je eerder had genoteerd effectief succesvol te implementeren.

Zorg er voor dat ieder deelproject een verantwoordelijke heeft en ook een deadline waartegen het moet klaar zijn. Transparantie ten top dus, en zo is meteen iedereen op de hoogte wat er van hem/haar wordt verwacht.

STAP 5 | Eat, sleep, repeat

Als je nu het business plan even omdraait, dan zie je hier een logische flow in. Zijn je deelprojecten uitgevoerd? Dan kan je aannemen dat je strategie die je had vooropgesteld ook succesvol is geïmplementeerd.

Zijn al je strategieën uitgevoerd, dan zou je normaal gezien ook je doelstellingen moeten behalen en op die manier ook je objectief waar maken.

Onze business plan template kan je helpen bij het opstellen van jouw business plan. En zoals beloofd, is dit een ideaal instrument om je maandelijkse management meetings mee aan te suren..

Download onze template voor het business plan en ga aan de slag!

Ik download de template

Comments:

Sorry, the comment form is closed at this time.